U bent hier: Actua

    Registreren
Email-adres:

Afdrukbare versie

Afdrukbare versie zonder foto's

Rudi Vranckx : Veni, vidi, vici - 17-04-2016

Inderdaad hij kwam, zag en overwon (het publiek).Rudi Vranckx gaf op woensdagavond 13 april een lezing in de Marc/kt op uitnodiging van CD&V Merksplas : "het gezicht van de oorlog", over zijn ervaringen als oorlogsverslaggever.
We hadden met deze spreker en met dit onderwerp gehoopt op een ruime opkomst, maar hadden nooit durven denken/hopen/dromen dat de podiumzaal tot de nok toe gevuld zou worden. In een mum van tijd waren alle klaargezette stoelen gevuld met enthousiaste toehoorders, ook de reserve stoelen waren snel uitverkocht. Uiteindelijk werden alle stoelen uit de kelder naar boven gehaald, werd de tafel om drankbonnetjes te verkopen in de gang gezet om plaats te maken in de zaal en werden er een alle barkrukken uit de foyer aangeslagen.
De actualiteit van het onderwerp had er waarschijnlijk ook iets mee te maken. Vele mensen zitten na de recente aanslagen in Brussel en de hele vluchtelingencrisis met vragen en hoopten met de uiteenzetting de nodige inzichten te krijgen in de achtergronden van deze gebeurtenissen.
Er was niet alleen de kwantiteit van het publiek, ook de kwaliteit van de spreker kon iedereen bekoren, hij pakte de zaal dan ook moeiteloos in. De afwezigen hadden dus weer ongelijk, alleen hadden ze er deze keer niet meer bij gekund
Zijn uiteenzetting werd afgewisseld met korte filmfragmenten die zijn betoog ondersteunden. Hij vertelde over de gruwelen van de oorlog die hij met eigen ogen had moeten aanschouwen, over de achtergronden en beweegredenen van de jihadi's die naar Syrie trekken. Hij gaf meer uitleg over het ontstaan van IS. Het kalifaat lijkt ondertussen terrein te verliezen, wat mee een verklaring kan zijn voor de recente aanslagen in Parijs en Brussel. Volgens Vranckx zal IS militair door de bombardementen "bijna" verslagen worden, maar zal die "bijna" er voor zorgen dat er weer iets anders in de plaats komt. Zo werden in het verleden ook de taliban en Al Qaida "bijna" verslagen. Hij vergeleek het met een kwikthermometer waarbij de kwik bij het breken ervan in verschillende bolletjes alle kanten op vliegt, en waarbij die bolletjes terug kunnen gaan samenklitten. Zo is IS ontstaan uit overblijfselen van Al Qaida in samenwerking met ex-medestanders van Saddam Hoessein die voor de nodige militaire structuur zorgen en zijn de aanslagen vaak het werk van het samengaan van religieuze fanatici met (kleine) criminelen.
Na de uiteenzetting was er nog tijd voor een vragenronde, waar het publiek dankbaar gebruik van maakte. Er kwamen vragen over de rol van Saoedi-Arabië, de talenkennis van de imans, het verschil tussen de Soennieten en de Sjieten (resp. de protestanten en de katholieken van de islam), de toestand in het kalifaat, de "zin" van de oorlog tegen IS,...

Uiteindelijk ging iedereen tevreden, met meer inzicht en kennis huiswaarts. Of dit alles ook zorgde voor een grotere gemoedsrust is weer een andere vraag.....Een overvolle Marc/kt.Eerst even de techniek in orde brengen.Inleiding door voorzitter Jean GoirisRudi Vranckx.Er werd aandachtig geluisterd.Korte filmfragmenten ondersteunden de uiteenzetting.Rudi in volle actie.Nog even nagenieten van een geslaagde avond met een drankje...of met aardbeien.Dit zijn de overige artikels die bij dit onderwerp passen.